Translate










Quod dixi, dixi; quod scripsi, scripsi.

Amit mondtam, megmondtam; amit írtam, megírtam. (Pontius Pilatus)


.







.

A királynénk 2016: Palvin Barbi

Kiemelt bejegyzés

"A Lázadás Éve" ne bassz...

MIKÉPPEN AZ ÉVGYŰRŰK A MEGKÖVÜLT RÖNKBEN,

ÚGY MUTATJA ÉVEINKET A BLOG NYOMA A TÖRTÉNELEMBEN

2012. február 12., vasárnap

Sovány malac vágtában [videó]

Posted by Tj Blogi on vasárnap, február 12, 2012 0 hozzászolás

Folytatása...


VV5 -A Villantások Háza

Posted by Tj Blogi on vasárnap, február 12, 2012 0 hozzászolás

Folytatása...


"Állj! Ez itt a halál birodalma." A Párisi katakombák története

Posted by Tj Blogi on vasárnap, február 12, 2012 0 hozzászolás

A Párizsban évente megforduló 30 millió turista töredéke, alig 250 ezer zarándokol el a város délkeleti része alatt húszméteres mélységben rejtőzködő katakombákba, a világ legnagyobb nekropoliszába. Az egykori kőbányák 300 kilométer hosszan kanyargó labirintusa kivételes látnivaló, legkülönösebb szakasza azonban az a másfél kilométeres alagút, amelynek oldalkamráiban hatmillió egykori párizsi lakos csontjai nyugszanak.
A föld alatti kalandra vállalkozó látogató a XIV. kerületi Denfer-Rochereau tér sarkán lévő pavilonból ereszkedik le a Les catacombes de Paris-ba. Ezen a helyen állt a XVII. század végéig a Porte d’Enfer (a Pokol kapuja) elnevezésű városkapu, amelyen túl Párizs temetői terültek el.

A volt kőbányába levezető csigalépcső alján sötéten ásító bejárat, felső ívén baljóslatú felirat figyelmezteti az érkezőt: Állj! Ez itt a halál birodalma.




Innen vezet az út a katakombákba. A rácsos kapun túli termekben példás rendben, padlótól a mennyezetig emberi lábszár- és combcsontokból rakott falak töltik ki a teret, a megdöbbentő építményeken a koponyák szolgálnak díszítőelemül. A csonttár tervezői hol keresztet, hol emberi szívet, máskor hullámvonalat formáló koponyasorral bontották meg a lábszárcsontok egyhangúságát.

A termekben sorjázó csonthalmok mellett kőtáblákba vésett feliratok tájékoztatnak arról, honnan és mikor kerültek jelenlegi helyükre a hajdani párizsiak földi maradványai. Tudható, hogy a hatmillió között, másokéval együtt, Danton, Robespierre, Moliere, Rablais csontjai és koponyája is ott van, de már soha nem azonosítható.

Az osszáriumban természetesen nincsenek magánsírok, a köztemetők tömegsírjaiból – s az idő táj a leggazdagabbakat kiéve mindenkit tömegsírba temettek - odaszállított csontokat kizárólag származási helyük, az egykori temetők szerint sorolták egy kupacba. A legrégebbi évszám 1786, ebben az évben kezdték meg a majd tíz évszázados Cimetiere des Innoncents (Ártatlanok temetője) lakóinak átköltöztetését a már rég nem üzemelő kőbánya folyosóiba.

A temető – a mostani Forum des Halles helyén - valamikor a Meroving-dinasztia vége felé létesült, eredetileg a városfalon kívül, de az egykori Párizs (akkor még Lutetia) terjeszkedésével hamar a központba került. Felszámolásáról egy hátborzongató baleset után hozott döntést a parlament.

Hullák zúdultak a pincébe

Minden az Innocents temetővel kezdődött, amelynek környékén a Bourbon-dinasztia utolsó évtizedeiben már szinte elviselhetetlen állapotok uralkodtak. A pestis- és himlőjárványok, az éhinségek és háborúk áldozatait befogadó temetők a fertőzések gócpontja voltak, elviselhetetlen bűz terjengett a körülöttük. Párizs polgárai beadványokkal bombázták az elöljárókat (az első panaszos levél 1554-ből datálódik), de semmi nem változott.

1780. május 30-án azonban különös dolog történt: bedőlt a temető oldalához támaszkodó egyik épület pincéje, s a dohos, nedves falon át rothadó emberi tetemek tömege omlott be az épület aljába. Az előző napok esőzései nyomán még több, a temetőre épült házban szembesültek hasonló meglepetéssel. Az általános szörnyülködés és rettegés megtette a magáét: a parlament szeptemberben dekrétumban rendelte el az Innocents temető végleges bezárását és a halottak maradványainak elszállítását.

A temetőt lelakatolták, de aztán évekig semmi nem történt, nem volt ötlet, hova vigyék a holtakat. Időközben rendelet született négy új párizsi temető – a város északi részén a Montmartre, keleti felén a Pere Lachaise, nyugaton a Passy, s később délen a Montparnasse – létrehozásáról.



Beszakadt az úttest

Végül egy másik, korábbi baleset következményeinek felszámolása kövezte ki az utat a megoldáshoz. Még 1774-ben egy napon beszakadt a Rue d’Enfer útburkolata (a mai Boulevard Saint-Michel magasságában) alatta fenyegetően tátongtak a hajdani kőbánya elhagyott járatai. Párizs lakói és a hatóságok is rádöbbentek, hogy a föld alatti alagútrendszer kiszámíthatatlan katasztrófával fenyegeti a várost.

A királyi tanács rendeletet hozott az alagutak részletes feltérképezéséről, s miután a felmérés riasztó eredménnyel járt, XV. Lajos rendeletére 1777 tavaszán felállt a kőbányák állapotáért felelős testület. Irányítása alatt kezdődött meg a labirintusrendszer gyenge pontjainak támfalakkal való megerősítése. Az így kialakított föld alatti folyosóhálózat pontosan leképezi a XVIII. század végén volt párizsi utcaszerkezetet. A felügyelő testület egyik tagja hozakodott elő néhány évvel később azzal az elképzeléssel, hogy a biztonságosan megerősített folyosókban lehetne elhelyezni a bezárt temető lakóit.

Az exhumáltak elköltöztetése az Innocents temetőből 1786. április 7-én este kezdődött meg, s két év múlva ért véget. Majd a többi túlnépesedett, több száz éves párizsi temető következett. 1814-ig minden este ugyanazon rítus szerint szállították el az elhunytak földi maradványait. Amikor beállt a sötétség, fekete lepellel letakart lovaskocsik indultak át a városon, Porte d’Enfer felé, mellettük libasorban papok, a halottbúcsúztató szertartást zsolozsmázva.

A katakombák kezdettől elemi kíváncsiságot generáltak. 1787-ben Artois grófja, a későbbi X. Károly, udvarhölgyei kíséretében tett látogatást a csonttemetőben. 1814-ben I. Ferenc osztrák császár, a Napóleont lemondásra kényszerítő győztes koalíció tagja, párizsi tartózkodása idején kereste fel az osszáriumot, 1860-ban III. Napóleon fia társaságában ereszkedett le a holtak birodalmába.

A nagyközönség előtt a XIX. század végén nyitották meg katakombákat.



http://www.catacombes-de-paris.fr/
Métro et RER B : Denfert-Rochereau
Bus : 38, 68
Parc de stationnement payant : Boulevard Saint-Jacques
Horaires d'ouverture
du mardi au dimanche de 10h00 à 17h00 (fermeture des caisses à 16h)
ATTENTION ! : DERNIÈRE ENTRÉE A 16h00
Fermé le lundi et les jours fériés, les dimanches de Pâques et de Pentecőte
forrás: http://www.franciakoktel.hu/franciautazas/parizs-katakombak-temeto-halottak-68739.html

... "Pocok arcú fiú, ne légy szomorú! Olvassál sokat és látogass tanfolyamokat !"(Belga) ;-)

Folytatása...


Polgár Peti Hummer dal Morning Show [videó klip] hamm-merrel pecázni élvezet... XDXD

Posted by Tj Blogi on vasárnap, február 12, 2012 0 hozzászolás

Folytatása...


Sikerült!

Posted by Tj Blogi on vasárnap, február 12, 2012 0 hozzászolás

Folytatása...


Meghalt Whitney Houston - és csak 48 évesen

Posted by Tj Blogi on vasárnap, február 12, 2012 0 hozzászolás

Folytatása...


Címkék

minden-napok (456) minden napi politika (246) képek (178) zene (174) minden napi bölcseletem (163) zene külföldi (115) fotok (111) blog (99) sexy (97) dart'hamm-mer (92) erotika (91) zene hazai (85) klip (78) videó (69) Darth hamm-mert (65) környerzet képek (50) utifotók (42) lévai adrienn (40) szöveg (37) fotóim (30) erotikus fotok (29) facebook képek (29) dj (23) party fotók (22) versem (21) videoim (20) vicc (18) internet technika (17) taxi1 (17) technikai képek (17) bódi sylvi (15) hazai (15) külföldi (15) Madonna (14) tv képek (14) film (13) pop (12) való világ (12) peca (10) vers (10) toure de france (9) politikai képek (8) playmateink (7) tudomány (7) tvm (7) versmondásom (7) Kovács Kitti Szkolasztika (6) francia (6) kultusz film (6) szavazás (6) utazás (6) faithless (5) gasztrooo (5) humor (5) rap (5) rock (5) D and B (4) Idegen Légió (4) foss anyádba-korszak (4) kortársak (4) lord (4) supermarché (4) videóm (4) Lévai Adrienne-On The Blue Baloon (3) alternativ (3) blues (3) erotika expopo apropo (3) klpip (3) légió (3) miss (3) national geogaphic (3) playlist (3) radióm (3) rep (3) írás (3) BUÉK (2) Reon Kadena (2) anima sound (2) classik house (2) ezröcsi (2) fuvar (2) játék (2) kamion (2) polók a la hamm-mer (2) portré (2) radnóti (2) teszt (2) trance (2) tuore de france (2) 2012 (1) Amina Malakona (1) Beatrice (1) H1N1 (1) Jaime Pressly (1) Lola (1) Marseille (1) Moskva (1) Notre Dame De Paris (1) Slow chemical brothers remix-Kylie minogue (1) XPERIA (1) aha (1) anglia (1) anyám borogass (1) az új idöszámítás (1) biznis (1) compact disco (1) csocsós (1) csík csapat (1) d (1) dokik (1) drog (1) fashion (1) fot (1) hamm-mer póló (1) hobo (1) idöfutár (1) kell (1) menj (1) niki belucci (1) nőnap (1) photoshop (1) pl (1) playmateeink (1) reménytelenség (1) rádióm (1) staulander (1) szerelem (1) szotár (1) tipek (1) tobi (1) új év (1)