Translate










Quod dixi, dixi; quod scripsi, scripsi.

Amit mondtam, megmondtam; amit írtam, megírtam. (Pontius Pilatus)


.







.

A királynénk 2016: Palvin Barbi

Kiemelt bejegyzés

"A Lázadás Éve" ne bassz...

MIKÉPPEN AZ ÉVGYŰRŰK A MEGKÖVÜLT RÖNKBEN,

ÚGY MUTATJA ÉVEINKET A BLOG NYOMA A TÖRTÉNELEMBEN

2011. december 28., szerda

Clintontól jött az újabb koki Orbánnak

Posted by hamm-mer on szerda, december 28, 2011 0 hozzászolás

Clintontól jött az újabb koki Orbánnak
Újabb sallert nyelt be Orbán Viktor külföldről; a miniszterelnök ismét egy erősen kritikus levelet vehetett kézhez Washingtonból. Ezúttal Hillary Clinton ragadott tollat, az Egyesült Államok külügyminisztere ugyanis ismét figyelmeztetni kívánta a magyar kormányfőt, valamint a Fidesz-kabinetet arra, hogy tartsa be az Európai Unió normáit, valamint ne rongálja tovább a magyar demokratikus intézményrendszert.


Tegnap, 20:00
[A+ A-] [Nyomtatás] [Küldés e-mailben Ossza meg!




A minden eddiginél erőteljesebb "üzenet" talán egy utolsó figyelmeztetés, a szakértők szerint ezután már a diplomáciai ellehetetlenítés következik.


Még karácsony előtt levelet küldött Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek Hillary Clinton amerikai külügyminiszter - értesült a Népszabadság washingtoni diplomáciai forrásokból. A december 23-án elküldött terjedelmes írás tartalmáról nem sokat tudni, a hírek szerint ugyanakkor az amerikai diplomácia vezetője a magyar demokratikus intézményrendszer leépítésével kapcsolatban fejtette ki véleményét, miután a tengerentúli sajtó már hetek óta cikkezik a magyarországi eseményekről, illetve az Orbán-kormány törvényalkotási gyakorlatának újabb "gyöngyszemeiről". A Népszabadság úgy tudja, a levél megerősítette az elmúlt hetekben többször megismételt amerikai aggodalmakat az igazságszolgáltatás függetlenségével, az új egyházügyi törvénnyel és a média szabadságával kapcsolatban. A levélben állítólag felmerült egy újabb súlyos kritika is, méghozzá a Klubrádió frekvenciájának elvételével kapcsolatban.

A kormányfő szóvivője megerősítette a levél létezését, az amerikai nagykövetség ugyanakkor nem kívánt reagálni lapunknak. Közölték: a nagykövetség nem ad tájékoztatást a washingtoni külügyminisztérium diplomáciai levelezéséről, és ahhoz nem fűz megjegyzést sem. Kitértek ugyanakkor arra: az Egyesült Államok már többször kifejezte aggodalmát a magyar alkotmány lényegi reformja ügyében, jelezve, hogy a személyi szabadságjogokat, valamint a szükséges fékek és ellensúlyok rendszerét meg kell őrizni.

A levélben "alapvetően az általa korábban szóban elmondottakat foglalta írásba" - fogalmazott a Clinton-levélről az MTI-nek Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője ugyanakkor hozzátette, "a miniszterelnök természetesen a szokásos rendnek megfelelően válaszolni fog a levélre". Ez nem sok jóval kecsegtet, hiszen a kormányfő nemrég elutasító választ adott az Európai Bizottság elnökének levelére is. Az Egyesült Államok külügyminisztere egyébként már júniusban megfogalmazta aggodalmait, amikor Magyarországon járt a Tom Lantos Intézet megnyitóján.

Akkori nyilatkozata szerint beszélt Orbánnal - a többi között - az Unió által is vitatott médiatörvényről és az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozásáról, és a hatalmi ágak szétválasztásának fontosságáról is. A találkozó után az is kiszivárgott, hogy Clinton figyelmeztette a miniszterelnököt, a választási törvény alapvető fontosságú egy demokratikus rendszerben. Egyelőre nem tudni, hogy a külügyminiszter 23-i levelének köze van-e ahhoz, hogy éppen aznap fogadta el a Fidesz-KDNP az új választási törvényt, amely jelentősen nehezíti az Orbán-kormány leváltását.

Washington ráadásul nemcsak külügyminisztere, hanem a budapesti amerikai nagykövet "útján" is kifejezte már nemtetszését a magyarországi folyamatokkal kapcsolatban. Eleni Tsakopoulos Kounalakis két hónapos várakozás után októberben szóbeli tiltakozó diplomáciai jegyzéket, azaz demarche-ot adott át a magyar kormányfőnek, amely sérelmezte a demokratikus intézményrendszer leépítését. Az ügy súlyosságát csak tetézte, hogy a Washington Post október 14-én írt arról, a nagykövet augusztus óta próbálta átadni a tiltakozást, ám a miniszterelnök nem szakított időt a személyes konzultációra. Ezt követően október 18-án Orbán végül fogadta a Kounalakist, de a találkozó utáni kormányzati közlés tagadta, hogy bármiféle kritika megfogalmazódott volna. A nagykövet ezután lapunknak cáfolta Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szavait, és megerősítette: megfogalmazta a diplomáciai tiltakozást a magyar kormánnyal szemben.

Egyébként még nyáron az amerikai helyettes külügyi államtitkár is kifejezte aggodalmait az alkotmányozással, a média helyzetével és az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban. Thomas Melia szavaira a kabinet, illetve a kormánypártok csak trágár stílusban reagáltak. Aztán néhány hete ismét hazánkról nyilatkozott, akkor már azt is kijelentette: "tudom, hogy a magyar sajtóban volt spekuláció arról, hogy vajon az amerikai kormányban mindenki ugyanazt a véleményt képviseli-e, és szeretném aláhúzni, hogy ez így van". A helyettes külügyi államtitkár azt mondta: "az utóbbi idők sarkalatos törvényei nemcsak bennünket, hanem a legfőbb európai szövetségeseinket is riadóztatták."

Melia kiemelte: "a magyar kormánytól függ, hogy tagja-e akar lenni az európai közösségnek, és komolyan veszi-e a barátai tanácsait."

Szavai rendkívül aktuálisnak hatnak, hiszen nemrég levélben fogalmazott meg éles kritikát Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnöke is. José Manuel Barroso arra szólította fel a kormányfőt, vonja vissza a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvénytervezeteket. "Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonjon vissza két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt" - írta az egyik legbefolyásosabb európai politikus. A Fidesz-kabinet nemcsak, hogy nem vonta vissza az azóta már elfogadott törvényeket, de Orbán a Hír TV-ben arról is nyilatkozott, hogy válaszában elutasította az EB-elnök kérését, mert szerinte ezek a törvények nem tartalmaznak olyat, amit Barrosonak "módjában állna kifogásolni".


Utolsó figyelmeztetés

- "Ilyen sűrű levélváltásra nem is nagyon emlékszem. Persze súlyos emberi jogi krízisek esetében - például mostanában Szíriában - áradtak és áradnak az Egyesült Államok kormányának nyilvános figyelmeztetései, de a jogállamisággal kapcsolatos kérdésekben emlékezetem szerint még nem küldött ennyi intelmet a mindenkori amerikai kabinet. Egy szövetséges államnak címezve biztosan nem" - kommentálta az újabb külügyminiszteri megrovást lapunknak Valki László. A nemzetközi jogász szerint ugyanakkor lehet, hogy máskor, más esetekben is volt ilyen intenzív levélváltás, de az nem került nyilvánosságra. A soron következő amerikai lépésekről szerinte csak találgatni lehet, pusztán annyi biztos, hogy a magyar kormánynak Washington részéről az együttműködési készség komoly csökkenésével kell számolnia, elsősorban a számunkra létfontosságú IMF-tárgyalásokon.

- Simonyi András szerint egy külügyminiszter csak nagyon súlyos esetekben szólal meg ilyen módon, különös tekintettel arra, hogy két szövetséges országról van szó. Magyarország egykori washingtoni nagykövete lapunknak kiemelte: egy miniszteri megszólalás teljesen más dimenzió, mint amit a korábbi diplomáciai lépések jelentettek. Már csak azért is - folytatta -, mert nyáron, noha Hillary Clinton már akkor is aggódott a fékek és ellensúlyok rendszerének kiiktatásáért, még sokan úgy gondolták: a magyar kormánynak meg kell adni a lehetőséget, hogy zárt ajtók mögött, háttérbeszélgetéseken tisztázhassa és ha szükséges, finomíthassa álláspontját. Most viszont eljött a nyilvános dorgálás kora, ami a volt nagykövet szerint nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok tevőlegesen avatkozik be a magyar belügyekbe. A következő lépés sokkal inkább Magyarország diplomáciai ellehetetlenítése, befagyasztása lehet, már csak azért is, mert Washington most együtt mozog az EU-val "magyar ügyben" - fogalmazott Simonyi.

- Utolsó figyelmeztetésként értékeli Clinton levelét Charles Gati. A magyar származású amerikai politológus-történész a Klubrádióban elmondta: maga is olvasta a Clinton-levelet, amelyből kiderült: az amerikai külügyminiszter határozottan arra kérte a miniszterelnököt, hogy vagy vonják vissza a készülő, illetve már elfogadott sarkalatos törvényeket, vagy jelentősen változtassanak azokon. Gati szerint a levélből az is kiderült, hogy Clinton nem csupán a Barroso által kifogásolt két törvényről, hanem több más jogszabályról is rossz véleményen van. A magyar származású amerikai közíró szerint változtak a hangsúlyok a korábbi felszólalásokhoz, vagy akár a diplomáciai üzenetekhez képest, a levélben ugyanis kevesebb a dicséret és több az aggály. Mint fogalmazott, szerinte ez az utolsó figyelmeztetés Clintontól a magyar kormányfőnek, hogy Orbán még a napokban lépjen az unió által is kifogásolt törvényeket illetően.

Rohamtempóban a diktatúra felé
- Félelem uralkodik Magyarországon című, a Der Standard osztrák napilapban megjelent írásában Paul Lendvai azt írta Bibó Istvánt idézve, "demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni". Szerinte azonban Magyarországon egyre inkább a félelem jellemző, elsősorban a gazdasági összeomlás réme miatt. A cikk szerint Orbán Viktor "Magyarország de facto egyeduralkodója", és habár értelmiségi körökben "a legvadabb híresztelések terjengnek", egyelőre nem készül palotaforradalom a Fideszen belül.

- "Rohamtempóban a diktatúra felé" címmel közölt cikket a magyar alaptörvényről a svájci Tages Anzeiger. A kommentár szerint az elmúlt másfél évben Orbán Viktor és a Fidesz "egy szűk baráti kör" irányítása alá vonta az országot, "mindenhova a parlament ellenőrzésével szemben immunis, hosszú kinevezések által védett vazallusokat ültetett". Az írás szerint az új alkotmány "az autópálya, melyen Magyarország nagy sebességgel halad a diktatúra felé", megjegyezve, hogy január elsejétől az ország már nevében sem köztársaság.

- "Orbán Viktor a magyar Übü király" címmel közölt budapesti tudósítást a kormány intézkedéseiről és az azok miatti tiltakozásokról a Libération című francia napilap. A "jobboldali populista" kormányfő olyan választási törvényt szavaztatott meg a parlamenttel, amely "háromnegyedes többséget biztosít pártjának a parlamentben, abban az esetben is, ha csak a szavazatok 25 százalékát szerzi meg" - írták.

- "Magyarország ütközés felé tart az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) , miután jobboldali kormánya nem tett eleget azoknak a brüsszeli felhívásoknak, hogy vonja vissza az EU által jogsértőnek minősített törvénytervezeteket", jóllehet a gazdaság az összeomlás felé vette az irányt - írta a The Times konzervatív brit napilap internetes változatában. A cikk szerint a Fidesz tavalyi választási győzelme óta csaknem minden, korábban független intézményt ellenőrzése alá vont, most pedig "a jegybank került a tűzvonalba".

- "Orbán, a kamikaze" címmel közölt kommentárt a magyar kormány és az Európai Unió, illetve az IMF közötti tárgyalásokról a Sme című szlovák liberális napilap. A kommentár szerzője szerint "Európa tele van populistákkal, de Orbán és társai úgy viselkednek, mintha elhinnék saját propagandájukat." Mint írták: "meglepetés lenne, ha Magyarország a 2012-es évet csőd nélkül és továbbra is Orbánnal a miniszterelnöki bársonyszékben élné túl".









Címkék: Clinton, Orbán, koki

... "Pocok arcú fiú, ne légy szomorú! Olvassál sokat és látogass tanfolyamokat !"(Belga) ;-)

Folytatása...


Levai Adrienn nem toples Dj, csak mindig lecsuszik a rucija ;-)

Posted by Tj Blogi on szerda, december 28, 2011 0 hozzászolás

Folytatása...


szevasz világ!

Posted by bogi fotók on szerda, december 28, 2011 0 hozzászolás

Folytatása...


csücs le az ágy szélére!

Posted by bogi fotók on szerda, december 28, 2011 0 hozzászolás

csak ennyit kellett volna mondanom a papi félé.
bizarr tisztelettel néz rám: ez az ember megszakad azért a pénzért amit nekem hoz a postás.... kicsit zavarba jön... , elkapja a fejét a tekintete önigazolást keres... természetesen rövidesen meg is nyugtatja: magát. ki mást...? :D

... "Pocok arcú fiú, ne légy szomorú! Olvassál sokat és látogass tanfolyamokat !"(Belga) ;-)

Folytatása...


Címkék

minden-napok (456) minden napi politika (246) képek (178) zene (174) minden napi bölcseletem (163) zene külföldi (115) fotok (111) blog (99) sexy (97) dart'hamm-mer (92) erotika (91) zene hazai (85) klip (78) videó (69) Darth hamm-mert (65) környerzet képek (50) utifotók (42) lévai adrienn (40) szöveg (37) fotóim (30) erotikus fotok (29) facebook képek (29) dj (23) party fotók (22) versem (21) videoim (20) vicc (18) internet technika (17) taxi1 (17) technikai képek (17) bódi sylvi (15) hazai (15) külföldi (15) Madonna (14) tv képek (14) film (13) pop (12) való világ (12) peca (10) vers (10) toure de france (9) politikai képek (8) playmateink (7) tudomány (7) tvm (7) versmondásom (7) Kovács Kitti Szkolasztika (6) francia (6) kultusz film (6) szavazás (6) utazás (6) faithless (5) gasztrooo (5) humor (5) rap (5) rock (5) D and B (4) Idegen Légió (4) foss anyádba-korszak (4) kortársak (4) lord (4) supermarché (4) videóm (4) Lévai Adrienne-On The Blue Baloon (3) alternativ (3) blues (3) erotika expopo apropo (3) klpip (3) légió (3) miss (3) national geogaphic (3) playlist (3) radióm (3) rep (3) írás (3) BUÉK (2) Reon Kadena (2) anima sound (2) classik house (2) ezröcsi (2) fuvar (2) játék (2) kamion (2) polók a la hamm-mer (2) portré (2) radnóti (2) teszt (2) trance (2) tuore de france (2) 2012 (1) Amina Malakona (1) Beatrice (1) H1N1 (1) Jaime Pressly (1) Lola (1) Marseille (1) Moskva (1) Notre Dame De Paris (1) Slow chemical brothers remix-Kylie minogue (1) XPERIA (1) aha (1) anglia (1) anyám borogass (1) az új idöszámítás (1) biznis (1) compact disco (1) csocsós (1) csík csapat (1) d (1) dokik (1) drog (1) fashion (1) fot (1) hamm-mer póló (1) hobo (1) idöfutár (1) kell (1) menj (1) niki belucci (1) nőnap (1) photoshop (1) pl (1) playmateeink (1) reménytelenség (1) rádióm (1) staulander (1) szerelem (1) szotár (1) tipek (1) tobi (1) új év (1)